Teekkarit on nörttejä ja humanistit hörhöjä

Kahden erilaisen korkeakoulun verkkolehtiyhteistyön alkusuhinoissa useimpien ajatuksissa tuntui liikkuvan mielipide eräästä tietystä asiasta. Millaisia olemme toistemme silmissä ja mielissä?

Odotin ensimmäisen yhteisen palaverimme vahvistavan ennakkokäsityksiäni teekkareista haalaripukuisina ja maskuliinisina tekniikan ihmemiehinä. Tampereen yliopiston kuuden eri tiedekunnan opiskelijoita on vaikea survoa samaan muottiin, mutta teekkarithan ovat kaikki miehiä ja asuvat Hervannassa! Vastaavia ajatuksia saattoi olla myös TTY:n opiskelijoilla, jotka ehkä odottivat näkevänsä joukon maailmanparantajahumanisteja. Yksi ryhmämme jäsen, Tampereen yliopiston opiskelija, oli erityisen kyllästynyt tähän kahtiajakoon ja erotteluun. Hänen mielestään maailmassa ei ole mitään tylsempää, kuin toistaa ajatusta stereotypioista.

Joka päivä useimmat meistä kuitenkin huomaavat luokittelevansa ihmisiä ulkonäön, tapojen ja taustan perusteella. Yhtä yksioikoista kuin oma paikkansapitämätön ennakkoajatukseni teekkareista olisi todeta, että kaikki opiskelijat ovat köyhiä, asuvat solussa ja syövät pelkkiä nuudeleita. Mitä ajattelemme silloin opiskelijasta, joka omistaa asunnon, auton ja syö härän sisäfileetä? Hän on epätavallinen, koska stereotypiat kaikessa vääryydessäänkin voivat olla syvälle juurtuneita.

Arvatenkin todellisuudessa stereotypiat teekkareista heittivät häränpyllyä. Ensinnäkin TTY:ssä voi opiskella myös muun muassa kuitu- ja tekstiilitekniikkaa, missä voisi olettaa suurimman osa opiskelijoista olevan naisia. Lisäksi kaikki teekkarit eivät ole jatkuvasti kännissä, sosiaalisesti rajoittuneita ja vapaa-ajallaan nokkelia laskutoimituksia ratkovia tietokoneaddikteja. Voi olla, että joudunkin luopumaan vuosia hellimästäni teekkarifantasiasta. Siinä tupsulakkinen koneteknikkokomistus korjaa näppärästi vuotavan pesukoneen, laskee päässään 20 vuoden lainanlyhennykset ja asentaa laajakaistan – alle kahdessa sekunnissa!

Niin typeriä kuin stereotyyppiset luokittelut joskus ovatkin, niistä syntyy monta hyvää ja kiinnostavaa jutunaihetta. Seuraavassa lehdessä kerromme muun muassa niistä.

Katja Kuoppala,
tiedotusopin opiskelija
Tampereen yliopisto

Advertisement

One Response to Teekkarit on nörttejä ja humanistit hörhöjä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: